روش تدریس فارسی اول ابتدایی جدید را از این سایت دریافت کنید.
روش تدریس فارسی اول دبستان+ معرفی کتاب کمک درسی و دانلود کتاب روش تدریس
روش تدریس فارسی اول دبستان در این مقاله به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین کتاب روش تدریس فارسی اول برای دانلود ارائه شده است.
روش تدریس روش تدریس ابتدایی
روش تدریس اول ابتدایی
روش تدریس فارسی
روش تدریس فارسی اول دبستان + دانلود کتاب روش تدریس
۰۷ مهر ۱۴۰۰ 4827 ۰
آنچه در این مقاله میخوانید
پایۀ اوّل دبستان، سرآغاز آموزشهای زبانی و مهارتهای خواندن و نوشتن در دانشآموزان است. به همین دلیل کتاب فارسی اول دبستان، از کتابهای اساسی دورۀ ابتدایی است و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
از یک سو درس فارسی، مهمترین درس برای دستیابی به اهداف زبانآموزی، ادبی و فرهنگی دانشآموزان است. از سویی دیگر، اگر این درس به خوبی آموزش داده نشود، ممکن است دانشآموز در یادگیری درسهای دیگری مانند علوم و ریاضی در پایۀ اول و سایر درسها در پایههای بعدی، با مشکلات جدی روبرو شود. بنابراین روش تدریس فارسی اول دبستان از جایگاه خاصی در بین سایر دروس برخوردار است.
در این مقاله از مجله اساتید استادبانک (بزرگترین سامانه آموزش خصوصی در ایران) به بررسی روش تدریس فارسی اول دبستان پرداختهایم. همچنین فایل پیدیاف کتاب فارسی اول دبستان و راهنمای تدریس صفحه به صفحۀ فارسی اول دبستان را در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادهایم که در ادامۀ همین مقاله میتوانید آنها را دانلود کنید. لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
همکاری با استادبانک: مزایای استخدام به عنوان معلم خصوصی در استادبانک
نگاهی به کتاب فارسی اول دبستان
کتاب فارسی پایۀ اول ابتدایی چاپ ۱۴۰۰، شامل ۳ بخش اصلی، و ۱۱۵ صفحه است. تمرکز این کتاب بر روی مهارتهای گفتاری مانند گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، تفکر و استدلال است.
سه بخش اصلی این کتاب عبارتند از: نگارهها، آموزش نشانههای یک، آموزش نشانههای دو.
بخش اول شامل ده نگاره است. هدف اصلی در این بخش، پرورش سواد بصری و شنیداری دانشآموز (تقویت چشم و گوش) و تا حدی نیز پرورش مهارتهای دستورزی (تقویت ماهیچههای دست) است.
بعد از تقویت این مهارتها در دانشآموزان پایۀ اول ابتدایی، نوبت به بخش دوم و سوم، یعنی آموزش نشانههای خطی زبان فارسی (الفبای فارسی) میرسد.
در روش تدریس فارسی اول ابتدایی قدیم ابتدا نشانهها به دانشآموز آموزش داده میشد، سپس کلمهای که حرف مورد نظر را در بر داشت با روش بخش کردن و صدا کشی تدریس میشد. اما در روش تدریس فارسی اول ابتدایی جدید، ابتدا تمام کلماتی که حروف مورد نظر در آن به کار رفته را به دانشآموزان آموزش میدهند. سپس دانشآموزان با کمک معلم این نشانهها را در کلمات پیدا میکنند.
در انتهای هر یک از بخشهای دوم و سوم نیز قسمتهایی تحت عنوان روانخوانی در نظر گرفته شده است. هدف از قسمت روانخوانی، گسترش دایرۀ لغات شاگردان و تسلط بر خواندن متون ساده و کوتاه است. ضمنا یکی از دروس فصل سوم، درس آزاد است که تهیۀ محتوای این بخش بر اساس ضرورتهای فرهنگی، منطقهای و آداب و رسوم محلی، بر عهدۀ معلم است.
منابع تدریس: طرح درس فارسی اول دبستان نگارههای ۱ تا ۱۰
برنامۀ زمانبندی تدریس کتاب فارسی اول دبستان
بر اساس پیشنهاد آموزش و پرورش و روش تدریس اصولی، بهتر است در ماه مهر، همۀ نگارهها تدریس شود. به این ترتیب که در هفته اول و دوم مهرماه، هر کدام دو نگاره، و در هفتۀ سوم و چهارم هر کدام سه نگاره به دانشآموزان آموزش داده شود. بعد از اتمام نگارهها و ورود به بخش نشانهها، پیشنهاد میشود در هر هفته تنها یک درس تدریس شود. بخشهای روانخوانی را نیز باید به عنوان یک درس جداگانه در نظر گرفت و به هر بخش روانخوانی یک هفته را اختصاص داد.
یادگیری فارسی اول دبستان، در یادگیری دروسی مانند علوم و ریاضی بسیار تأثیرگذار است.
نکات مهم در روش تدریس فارسی اول دبستان
دانشآموزان پایۀ اول به بازیهای گروهی، شعر و داستان بسیار علاقمند هستند. بنابراین در روش تدریس فارسی اول دبستان، همانند تدریس سایر کتابهای اول ابتدایی، از قصهگویی، شعر، نمایش و روشهای فعّال و مشارکتی استفاده کنید.
برای تقویت مهارت خواندن در دانشاموزان و همچنین تقویت روحیۀ کتابخوانی در این عزیزان، بهتر است در بخشهای کتابخوانی، یک کتاب مناسب با گروه سنی آنها توسط معلم در کلاس خوانده شود.
آماده کردن زودهنگام ابزارهای ارزشیابی توصیفی، مانند آزمونهای عملکردی و پوشههای کار به معلم کمک میکند تا بازخوردهای مناسب و به موقعی را به دانشآموزان و والدین آنها ارائه دهد.
همانند سایر دروس، در روش تدریس فارسی اول دبستان به سبکهای یادگیری دانشآموزان توجه کنید و از ابزارها و امکانات مختلف برای تأمین نیازهای شاگردان در سبکهای مختلف یادگیری استفاده کنید.
سال اول دبستان در شناسایی اختلالات یادگیری از جمله اختلال خواندن بسیار حساس و حیاتی است. بنابراین به نشانههای اختلال خواندن در دانشآموزان توجه کنید و در صورت مشاهدۀ برخی علائم ضمن ارجاع او به مشاور، از راهکارهای پیشنهادی در مقالۀ “اختلال خواندن در دانشآموزان ابتدایی” استفاده کنید.
پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر محتوای کتاب فارسی اول دبستان، کتاب “راهنمای آموزشی زبان فارسی در دوره ابتدایی“ تألیف دکتر بهمن زندی را به دقت مطالعه نمایید.
کتابهای کمک درسی فارسی اول دبستان
تنوع کتابهای کمک درسی فارسی زیاد نیست، اما بهتر است از بین همین تعداد کم هم انتخاب مناسبی داشته باشیم. در این بخش به دو کتاب مفید و معتبر در زمینۀ آموزش فارسی اول دبستان اشاره میکنیم.
۱. فارسی اول دبستان کلاغ سپید سری شاهکار
این کتاب توسط عشرت بالغ و طاهره نقینژادیان تالیف شده و آخرین نسخۀ آن شامل ۲۲۴ صفحه است. همان طور که از یک کتاب کمک درسی اول ابتدایی انتظار میرود، در کتاب فارسی شاهکار از رنگبندی و تصاویر جذاب برای جلب توجه کودک استفاده شده است. تمرینهای بسیار متنوعی از ساده به دشوار، در این کتاب گنجانده شده است. از نکات جالب این کتاب توجه به زیبانویسی فارسی و در نظر گرفتن تمریناتی برای خوشنویسی دانشآموزان است.
منبع مطلب : academy.ostadbank.com
روش تدریس فارسی اول ابتدایی تفاوت روش تدریس فارسی اول ابتدایی با تدریس دوره جدید
در این نوشتار استادبانک می کوشد روش تدریس فارسی اول ابتدایی را ارائه دهد تا راهنمای خوبی برای معلمان و دانش آموزان عزیز باشد.
روش تدریس فارسی اول ابتدایی تفاوت روش تدریس فارسی اول ابتدایی با تدریس دوره جدید
در این نوشتار استادبانک می کوشد روش تدریس فارسی اول ابتدایی را ارائه دهد تا راهنمای خوبی برای معلمان و دانش آموزان عزیز باشد.
تفاوت روش تدریس فارسی اول ابتدایی با تدریس دوره جدید
تفاوت روش تدریس فارسی اول ابتدایی قدیم با روش تدریس فارسی اول ابتدایی جدید در چیست؟
روش تدریس فارسی اول ابتدایی قدیمی به این صورت بود که ابتدا نشانه ها به دانش آموز آموزش داده می شد. بعد کلمه ای که حرف مورد نظر را دربر داشت با روش بخش کردن و صدا کشی تدریس می شده است.
مثلا اگر دانش آموز فقط حروف آ ا و ب را خوانده بود کلماتی که به آنها آموزش داده می شد کلمه های آب و بابا بود.
اما در روش فارسی اول ابتدایی جدید ابتدا تمام کلمه هایی که حروف مود نظر در آن بکار رفته را به دانش آموزان آموزش می دهند. بعد دانش آموزان با کمک معلم نشانه ها را در کلمه ها پیدا می کنند.
مثلا برای تدریس نشانه آ ا این کلمه ها آمده است: آب، آبی، دریا، بابا
در کتاب فارسی نشانه ها به رنگ دیگری نوشته شده اند اما تشخیص نشانه ها بعد از آموزش کلمه ها با راهنمای معلم، به عهده دانش آموز است.
اما روش تدریس فارسی اول ابتدایی دوره جدید، به دلیل حجم زیاد کتاب، تقسیم کتاب به دو بخش بخوانیم و بنویسیم، تغییر کرده و نسبت به گذشته سخت تر شده است.
در این نوشتار استادبانک تلاش کرده تا روش های صحیح تدریس فارسی اول ابتدایی را ارائه دهد تا راهنمای خوبی برای معلمان عزیز باشد.
کتاب فارسی اول ابتدایی
قبل از مطالعه روش تدریس فارسی اول ابتدایی بهتر است شما معلمان عزیز مطالعه ای بر کتاب فارسی اول دبستان داشته باشید.
جهت دانلود روی لینک زیر کلیک کنید:
دانلود کتاب مهارت های خواندن فارسی اول دبستان
جهت دریافت و مشاهده جذاب ترین مطالب درسی و آموزشی وارد کانال تلگرام استادبانک شوید:
دانلود کتاب مهارت های نوشتن فارسی اول دبستان
فارسی اول ابتدایی دارای دو بخش بخوانیم و بنویسیم است.
هر کدام اهداف خاص خود را دارند. در کتاب بخوانیم دانش آموزان در ابتدای کتاب با بخش نگاره ها و نشانه ها آشنا می شوند. که هدف این بخش آموزش واژه آموزی، واج آموزی و جمله آموزی است.
آموزش نگاره ها به این صورت است که هفته ای سه نگاره تدریس می شود. معلم باید در مهرماه بخش نگاره ها را به اتمام برساند.
بخش دیگر کتاب بخوانیم رو خوانی است که هدف آن، گسترش واژگان و متن خوانی یعنی تسلط بر خواندن می باشد.
کتاب بنویسیم شامل تمرین ها و فعالیت های دانش آموز بعد از آموزش کتاب بخوانیم است. هر دو کتاب بخوانیم و بنویسیم باید بطور موازی و هماهنگ با هم تدریس شود.
روش تدریس فارسی اول ابتدایی
1- بهتر است برای آموزش نگاره از بازی، فیلم و شعر و قصه برای فهم دانش آموز استفاده کنید.
2- در بخش آموزش نگاره ها، قبل از اینکه شما مطلب اصلی را در قالب داستان و … بیان کنید بهتر است از دانش آموز بخواهید در مورد تصاویر هر نگاره فکر کرده و برداشت خود را از نگاره ها بیان کنند.
3- در بخش آموزش نشانه ها، دانش آموزان را به گروه های کوچک دو تا سه نفره تقسیم کنید. شکل های مربوط به کلمه هایی که نشانه مورد نظر را دارد به صورت پازل در اختیار دانش آموزان قرار دهید. با راهنمای از دانش آموزان بخواهید شکل های مرتبط با نشانه ها را در بین پازل ها پیدا کنند.
از آنها بخواهید در مورد شکلی که بدست آورده اند با گروه خود صحبت کرده و نتیجه گفتگو را یک دانش آموز به عنوان نماینده از هر گروه برای دیگر دانش آموزان بازگو کند.
4- از دانش آموزان بخواهید که کلمات کلیدی را در کتاب پیدا کرده و در کلاس بیان کنند. مثلا در هر فصل برای آموزش کلمه کلیدی مورد نظر از دانش آموز بپرسید که در شکل چه چیزهای به رنگ آبی است؟
او جواب می هد: دریا، آب و …
5- در بخش نگاره ها، باید کلماتی که هم آغاز و هم پایان هستند را با بچه ها تمرین کنید. بعد از بخش نگاره ها برای هر فصل از آنها بخواهید که کلمه هایی که هم آغاز یا هم پایان هستند را پیدا کنند.
مثل بابا و دریا که هم پایان هستند و باید روی صدای آخر تاکید کنند و یا کلماتی مثل آب و آبی که هم آغاز هستند و دانش آموزان باید روی صدای اول تاکید نمایند.
6- به دانش آموزان این فرصت را بدهید که خودشان کشف کنند و بیاموزند. مثلا فورا به آنها نگویید آ دو شکل دارد و یا چه کلمه هایی دارای این نشانه ها هستند. اجازه دهید خود دانش آموزان این موضوع را کشف کنند.
مثلا شما می توانید با نشان دادن تصویر آب و دریا از دانش آموزان بپرسید که نشانه مورد نظر در کجای کلمه بکار رفته است.
در اول کلمه نشانه آ ا به چه شکلی است و در آخر کلمه چه شکلی می شود. اصلا در ابتدای تدریس جواب را نگویید و با راهنمای از دانش آموزان بخواهید که جواب سوال تان را پیدا کنند.
مثال:
بچه های عزیز به شکل آب نگاه کنید و به من بگویید در اول کلمه چه صدایی را بیان می کنید؟
جواب: آ…..
حالا به من بگویید در آخر کلمه دریا چه صدایی را بیان می کنید؟
جواب: ا….
حالا به شکل صدای اول آب نگاه کنید و آن را یاد بگیرید.
به شکل صدای آخر دریا نگاه کنید و آن را یاد بگیرید.
خب < آ < در اول کلمه به چه شکلی آمده است؟ در آخر کلمه به چه شکلی می یاید؟
پس نتیجه می گیریم کلمه آ ا در اول کلمه به این شکل است و در وسط و اخر کلمه به شکل دیگری، حالا نوبت شما است که روی تابلو نشانه آ ا را با هر دو شکل آن بنویسید.
با زبان کودکانه و شعر، این دو شکل را برای دانش آموزان معرفی کنید.
آ ا چند شکل داره؟ … … دو شکل داره … …دو شکل داره
به این میگن آ اول… … کجا میاد؟ … … اول میاد همیشه به غیر از این نمیشه … … تو جدول الفبا هرکی بجای خویشه
7- کتاب بنویسیم هم به موازات و هماهنگ با کتاب بخوانیم پیش ببرید. حتما هم بعد آموزش هر نشانه، در کلاس کتاب بنویسیم را حل کنید.
اگر از دانش آموزان بخواهید در منزل انجام دهند ممکن است نتواند به درستی تمرینات را حل کنند.و شما هم متوجه اشتباهات آنها نخواهید شد.
منبع مطلب : sattar1360.blogfa.com