حس بویایی بعد از کرونا را از این سایت دریافت کنید.
مقالات
این سامانه، زیرساختی است که از طریق آن دورههای آموزشی غیرحضوری سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران در اختیار جامعه پزشکی قرار میگیرد. اینجا محلی است برای تمام کسانی که میخواهند با دیدن بهترین آموزش ها، دانش خود را افزایش دهند.
آخـریــن مطالب «حس بویایی»
آخـریــن مطالب «حس بویایی» دستورالعمل تقویت حس بویایی بعد از بهبود عفونتهای ویروسی (کروناویروس و…)
اگر همزمان یا پس از یک دوره سرماخوردگی دچار کاهش قابل توجهی بویایی (و چشایی) شده اید، به احتمال زیاد مشکل شما به خاطر التهاب عصب بویایی به دنبال عفونتهای ویروسی است.
بیماری های ویروسی عمده تاثیر گذار بر بویایی عبارتند از: سینوزیت، سرماخوردگی و آنفلوانزا و احتملا کرونا، علاوه بر این موارد آلرژی های بینی (فصلی و دائمی) و کشیدن سیگار و قلیان هم سبب کاهش بویایی می شوند.
بدونید که بر اساس تجربیات مشابه قبلی بسیاری از این حالت ها گذرا بوده و شرایط شما پس از چند روز یا چند هفته به تدریج بهتر خواهد شد.
لطفاً اقدامات درمانی خودمراقبتی زیر را حداقل برای 2 تا 4 هفته ادامه دهید:
– بینی را با سرم شستشوی ولرم روزی 2 تا 3 بار بشویید.
– در صورت سردرد و بی حالی می توانید از مسکن های رایج و برحسب نیاز استفاده کنید.
– در کنترل علائم شما مصرف آنتی بیوتیک و داروهای ضدکرونا هیچ تاثیر ثابت شده ای ندارد لطفاً از مصرف این داروها بپرهیزید.
– شواهد علمی محکمی به نفع مصرف ویتامین ها و مکمل ها برای بازگشت بویایی وجود ندارد از مصرف بی رویه آنها بپرهیزید.
– مصرف داروهای ضد احتقان مثل قطره یا اسپری بینی فنیل افرین یا نفازولین و شربت پسودوافدرین اگر چه در کوتاه مدت ممکن است در کاهش گرفتگی بینی کمک کننده باشد، ولی اگر بیش از 4 روز پش سر هم مصرف شوند مشکلات شما بیشتر شده و به آنها وابسته خواهید شد. پس به هیچوجه این داروها را بیش از 4 روز مصرف نکنید.
– از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند فست فودها، نوشابه ها، سس، شکلات، آب میوه های صنعتی و… بپرهیزید.
– تا حد ممکن استراحت کنید و از استرس دوری کنید چون خستگی جسمی و روحی هر دو ممکن است زمینه ساز تداوم مشکل شما شود.
– در صورت تداوم کاهش بویایی برای بیش از 2 هفته، میتوانید از روش خودآموز توانبخشی بویایی زیر استفاده کنید:
توانبخشی بویایی
توانبخشی بویایی درواقع نوعی رایحه درمانی است و یک روش کمک کننده در درمان هیپوسمی (کاهش بویایی) یا آنوسمی (فقدان بویایی) است.
در این روش بیمار به صورت موقت (چند ماه) در معرض یک سری بوهای خاص قرار می گیرد. طبق مطالعات معتبر و بین المللی این روش به عنوان درمان برای اختلالات بویایی بخصوص اختلالات بویایی ناشی از ویروس کارآمد است و در سال 2019 در دستورالعملهای بالینی انجمن متخصصین گوش و حلق و بینی کشور ژاپن وارد شده است.
توانبخشی بویایی شامل 4 عصاره از چهار گروه رایحه گرفته شده که منشا بویایی هستند و این چهار گروه شامل عصارههای گلی، میوه ای، ادویه ای و صمغی می باشند. در روش معمول از هر گروه به ترتیب عصاره ی رز، لیمو، آویشن و اکالیپتوس انتخاب و هر عصاره دوبار در روز (صبح و عصر) به مدت 10 ثانیه توسط بیمار استشمام شد و بین عصاره ها 10 ثانیه فاصله داده شد. بهتر است از عصاره این موارد با غلظت بالا استفاده شود و در صورت عدم دسترسی به عصاره، از خود موارد ذکر شده می توان استفاده کرد. حداقل طول مدت درمان 12 هفته است که می تواند تا 32 هفته هم ادامه داشته باشد. این روش باید به صورت مرتب استفاده شود و در صورت فراموشی، بلافاصله استشمام بوها انجام شود.
نکته قابل ذکر این است که می توانید به جای موارد ذکر شده، از مواردی مشابه از همان خانواده استفاده کنید که در زیر آورده شده است:
رز: نسترن، بابونه، بهارنارنج، نرگس، یاس، سنبللیمو: توت فرنگی، موز، پرتقال، خیار، نارنگی، سیبآویشن: میخک، دارچین، هل، وانیل، گلپراکالیپتوس: نعناع، سرکه، سیر، منتول
دقت داشته باشید از هر چهار گروه ذکر شده، حتما باید یک مورد انتخاب شود. همچنین می توانید هر ماه گروه چهارتایی جدیدی انتخاب کنید چرا که مطالعات نشان دادهاند، تنوع در انتخاب عصاره ها می تواند کمک کننده باشد.
– درصورت تداوم علائم کاهش بویایی تا 4 تا 6 هفته بعد از شروع مشکل، با سامانه مشاوره iranmd.ir در تماس باشید.
دکتر بابک قلعهباغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی
دکتر سید حمیدرضا باقری
متخصص گوش و حلق و بینی، فلوشیپ راینولوژی
دکتر رفیعه علیزاده
دکترای تخصصی آناتومی
ادامه مطلب
منبع مطلب : learn.irimc.org
برگشت بویایی بعد از کرونا و درمان حس بویایی بعد ازکویید۱۹ با طب سنتی
بعد کرونا چطور بویایی خود را به دست آوریم؟
برگشت بویایی بعد از کرونا و درمان حس بویایی بعد ازکویید۱۹ با طب سنتی
۱۲ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۲:۲۳ کد : ۲۱۰۱ عمومی
تعداد بازدید:۵۳۵۵
بعد کرونا چطور بویایی خود را به دست آوریم؟
برگشت بویایی بعد از کرونا
پاندمی نوظهور کرونا یک بیماری ویروسی است که علت مرگ و میر عدهی زیادی از انسانها است. با توجه به جدید بودن این بیماری درمان قطعی برای آن وجود ندارد و همهی افراد با عارضههای آن درگیر هستند. یکی از عوارض کرونا از دست رفتن بویایی و چشایی است. این عارضه موقتی است و انتظار میرود شاهد برگشت بویایی بعد از کرونا باشیم.
علت از دست دادن حس بویایی و چشایی بعد از کرونا چیست؟
کرونا بیماری است که با تب، مشکلات تنفسی، سرفه و از دست رفتن حس چشایی و بویایی شروع میشود. از دست رفتن ناگهانی حس بویایی در خیلی از افراد به عنوان یک هشدار برای بروز کرونا است و جزو اولین علائم بیماری است.
متوجه نشدن طعم غذاها و عدم توانایی تشخیص بوی محیط یک عارضهی آزار دهنده است که به دلیل آسیب ویروس کرونا به به دیوارهی عصب بویایی ایجاد میشود. مکانسیم تشخیص بو به این صورت است که گیرندههای عصبی یا نورونها پیام محیط با گیرندههای سطحی در قالب بو را دریافت میکند اما با حملهی ویروس کرونا به دیوارهی عصب این فرایند مختل میشود.
در برخی افراد دلیل از دست رفتن حس بویایی گرفتگی و احتقان ایجاد شده در مجاری تنفسی بر اثر سرماخوردگی است. از دست دادن حس بویایی در سرما خوردگی به زمان کمتری برای بهبود نیاز دارد. اما وقتی نورونها به دلیل کرونا آسیب ببیند به زمان بیشتری برای بازسازی نیاز است. علت و مدت زمان بهبودی از دست رفتن حس بویایی بر اثر سرماخوردگی و ابتلا به کرونا با هم تفاوت دارد.
آیا اولین علامت ابتلا به کرونا از دست رفتن بویایی است؟
یکی از شایعترین علائم ابتلا به کرونا از دست رفتن حس بویایی است که با عنوان آنوسمی شناخته میشود. اما از دست رفتن بویایی درکرونا اولین علامت ابتلا به بیماری نیست. برخی افراد بعد از تب و سرفه دچار از دست رفتن حس بویایی میشوند و ممکن است در برخی افراد دیگر اولین علامت ابتلا به کرونا از دست رفتن حس بویایی باشد.
همچنین خیلی از مبتلایان به کرونا مزه بد دهان بعد از کرونا را تجربه میکنند. هیپوگوسیا (Hypogueusia) به عنوان اختلال چشایی شناخته میشود و کسانی که به این عارضه دچار میشوند نمیتواند طعم شیرین، شور یا ترش و تلخ را از هم تشخیص دهند و فقط مزهی بدی را در دهان خود احساس میکنند. در مواردی از مبتلایان به کرونا نیز مشاهده میشود چشایی به طور کامل از بین رفته است که این عارضه با نام آگوسیا (ageusia) شناخته میشود.
چه تعدادی از مبتلایان به کرونا حس بویایی را از دست میدهند؟
آمار دقیق افراد آلوده به کویید ۱۹ که با عارضهی تشخیص ندادن بو روبرو هستند در دسترس نیست. در واقع مطالعهی دقیق صورت نگرفته است که تعداد این افرد را برآورد کند و نتایج آن قابل اتکا باشد. با اینحال میتوان ادعا کرد یکی از رایجترین علائم کرونا از بین رفتن بویایی است.
آیا با ابتلا به کرونا بویایی به طور کامل از بین میرود؟
مطالعات جدیدی که پیرامون از دست رفتن حس بویایی در افراد مبتلا به کرونا انجام شده نشان میدهد برخی از مبتلایان دچار اختلال بویایی میشوند و لزوما تمام افراد بویایی را به طور کامل از دست نمیدهند.
حتی برخی افراد مبتلا به کرونا احساس بوی بد در بینی دارند. این عارضه ممکن است طی بیماری اتفاق بیفتد یا بعد از برطرف شدن تب، کوفتگی و بیحالی همچنان با این مشکل درگیر باشند.
اما در یک مورد به طور قطع میتوان اظهار نظر کرد و آن اینکه از دست رفتن بویایی در همهی افراد به صورت ناگهانی رخ میدهد و تدریجی نیست. دومین مورد با اهمیت هم این است که این حالت با احتقان ناشی از ویروس متفاوت است.
از دست رفتن بویایی با ابتلا به کویید ۱۹ به قدری اهمیت دارد که خیلی از پزشکان و محققان عقیده دارند میتوان از آن به عنوان یک نشانهی تشخیصی ابتلا به کرونا استفاده کرد.
از دست دادن حس بویایی چند روز طول میکشد؟
علائم کرونا در همهی افراد یکسان بروز نمیکند و در هرکسی به یک شکل بروز میکند و نمیتوان یک قاعدهی کلی برای آن در نظر گرفت. اما معمولاً با شروع علائم کرونا بویایی و چشایی بیمار از دست میرود. در طول دورهی بیماری و تا بهبودی کامل فرد قدرت تشخیص هیچ بویی را ندارد و متوجه طعم یا مزه نیز نمیشود.
به همین جهت در جواب بیمارانی که میپرسند از دست رفتن بویایی و چشایی چند روز طول میکشد؟ نمیتوان پاسخ دقیق و قطعی داد.
با توجه به ناشناخته بودن عامل بیماری و متفاوت بودن طول دورهی بیماری برای افراد مختلف، نمیتوان مدت زمان مشخص برای برگشت حس بویایی و چشایی در نظر گرفت اما با توجه به موارد بالینی معمولاً بین یک تا سه هفته بعد از ابتلا به کرونا میتوان انتظار برگشت حواس را داشت.
افرادی که برگشت بویایی در آنها بیش از یک ماه طول میکشد دچار مشکلاتی در تشخیص بو میشوند. در فرایند بازسازی دوبارهی نورونها ممکن است تمام بوها به صورت نامطلوب استشمام شود اما معمولاً بعد از مدتی فرد بیمار میتواند بوی واقعی را تشخیص دهد.
درمان از بین رفتن حس بویایی بعد از کرونا چگونه است؟
تحقیقات زیادی در مورد درمانهای موثر در برگرداندن حس بویایی وجود ندارد با اینحال شیوههای مختلف درمانی به افراد مبتلا به کرونا پیشنهاد میشود.
درمان از بین رفتن بویایی با طب سنتی
طب سنتی برای درمان بویایی از دست رفته استفاده از داروهای گیاهی عطر و تند را پیشنهاد میکند. همچنین این گیاهان میتوانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و با تاثیرات ضد التهابی که دارند بیماری را درمان کنند. به این ترتیب کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کرونا بالاتر میرود و میتوانند روند پیشین زندگی را در پیش بگیرند.
درمان از بین رفتن بویایی در طب سنتی با آموزش بویایی
یکی از سادهترین درمانها برای برگشت بویایی بعد از کرونا آموزش بویایی است. متخصصان طب سنتی پیشنهاد میکنند افراد بیمار به طور منظم بوهای تجویز شده را استشمام کنند تا دوباره بتوانند آنها را یاد بگیرند. شاید این راه بتواند با تکرار کردن برای بخشی از افراد کارآمد باشد و عملکرد بویایی آنها را بهبود بخشد.
منبع مطلب : www.savehums.ac.ir